Sveriges bästa fotbollsspelare! Vi har listan!

* Här kommer den, listan på Sveriges bästa fotbollsspelare. Sedan 80-talet. Det blir mest intressant så. För helt ärligt, hur många nu levande och bloggläsande människor är det som sett Grenoli eller Nacka joxa med trasan live eller överhuvudtaget en hel match? Min gissning är, inte många. Eftersom jag också bara sett Ralf Edström bajsnödigt nicka mot Västtyskland och Ronnie Hellström sträcka ut, lååångt i efterhand skippar jag även 70-talet. Det är inte heller helt schysst att jämföra olika tidsepoker. Listan domineras såklart av spelare från 90 och 00 talen då 80-talet var en dyster period i svensk fotboll. Många vill vara med, få är utvalda, fem får plats men bara en kan vara numero uno.

Sveriges bästa fotbollspelare.

Inte särskilt nära:
Bland andra Glenn Strömberg, Tomas Ravelli, Jesper Blomkvist, Johan Mjällby, Robert Prytz, Mats Magnusson, Marcus Allbäck, Kim Källström, Roland Nilsson, Klas Ingesson.

Ganska nära:
Torbjörn Nilsson. Tongivande i Sveriges framgångsrikaste klubblag. Mindre lyckade proffsäventyr och konflikter med landslaget gjorde att han aldrig blev världens bäste.
Glenn Hysén. Hysénklass är ju fortfarande ett begrepp.
Martin Dahlin. VM-brons kommer man långt med, gör man dessutom viktiga mål så...Ok proffskarriär.
Kennet Andersson. Se ovan.
Anders Limpar. Bra i Arsenal. Inte så lyckad i landslaget - åtminstone inte när det gällde. Teknisk.
Olof Mellberg. Stabil back i framgångsrik svensk fotbollsgeneration.
Anders Svensson. Bra i VM-2002, vilket mål mot Argentina! Kunde avgjort i åttondelen med snurrfint i stolpen.
Joakim Björklund. Snabb back och viktig både för landslaget och Valencia.
Stefan Schwarz. Hård. VM-brons och portugisisk mästare.

Jävligt nära:
Jonas Thern. Nyckelspelare och lagkapten sommaren 94. VM-brons, Portugisisk mästare, guldbollenvinnare och EM semifinalist.

Topp 5.

5. Patrik Andersson. VM-brons. CL-guld. Tysk mästare. Guldbollen x2. Fina säsonger i Bayern Munchen. Bra i FC Barcelona.  
4. Fredrik Ljungberg. Oerhört viktig för landslag och klubblag. Utnämnd till Arsenals 11:e bästa spelare någonsin. CL-finalist, UEFA-cupfinalist, engelsk ligamästare x2, engelsk cupmästare x3, guldbollen x2, årets mittfältare x 6.
3. Henrik Larsson. Fantastisk karriär. Legend i Skottland. Gjort flest mål genom tiderna i UEFA-cupen. VM-brons och CL-guld. Ligamästare i Spanien med Barcelona. Engelsk ligamästare med Manchester United. Guldskovinnare. Brittiska Imperieorden. Kunglig medalj. Still going strong.
2. Tomas Brolin. Uttagen i världslaget efter VM 1994. V ä r l d s l a g e t ! Låg bakom det mesta i den näst största svenska fotbollsframgången någonsin. Cupvinnarcupvinnare. Italienskt cupguld. EM-semifinlist. Uefacupenvinnare. Trist avslutning på karriären. Andra platsen förtjänas för en oförglömlig sommar där han gjorde allt rätt.
1. Zlatan Ibrahimovic. Gjort helt otroliga och oförglömliga mål i landslag och klubblag. Allt andra gör med en boll gör Zlatan med en apelsin. Vunnit allt i Holland. Vet inte hur det är att vinna inte vinna scudetton efter fyra år i Italien. Årets mest älskade spelare i Italen 2006. Årets bästa utländska spelare 2005. Världens högst betalda spelare. En av världens absolut bästa spelare. Sveriges bästa spelare, inte bara sen 80-talet, utan sen man uppfann bollen.

Så ser jag det! Håller du med?

// Kristoffer

engagemang

* Då har alltså alla papper blivit signerade och Ljungberg har tagit ångfartyget över Atlanten. Jag får ett första frågetecken när jag läser att Fredrik vill göra något för sporten i Seattle och USA, likaså var det med Beckham. Hade varit intressant och se vilka resultat dessa nya stjärnor gett serien och sporten efter nästa säsong förrutom mängder av dollar som lämnar landet. Rent spontant undrar jag var de finner inspirationen, samhörigheten och viljan att hjälpa ett land som de varit turister i och spelat med landslaget i. För mig borde det finnas något inne i hjärtat som lockar en att vilja utveckla en sport. Jag förstår de som kanske drar till Sydafrika eller Kenya och bygger upp idrotten efter ett hjärtebrytande besök. Men det är klart, lite "vilja" står kanske att läsa i det finstilta kontraktet. Nog hade jag med kunnat "utveckla" ett land som USA för 160 millar!

* Seattles chanser i ligan då?! Ja, vad kan vi säga? De har i alla fall den bästa målvakten i ligan, vilket är en oerhört viktigt kugge i ett lagbygge, men sedan känns det långt upp i nr 10 på mitten där en massa collegekillar springer omkring och försöker hitta sin väg upp i banan. För inte gick Galaxy till slutspel trots Beckhams fina spel och mål, ett klart bevis att det behövs fler kunniga lirare. Men så är Seattle nya i serien och kan överraska pga detta, samtidigt har Galaxy sin säsong bakom sig och de kan nu bara bli bättre. Något som kan hjälpa Seattle på traven är Microsoft som man har som sponsor!!!!! Helt klart en serie svår att tippa. Tror jag sätter min slant på ett lag i Skottland i stället, känns lite mer lättippat ;-)

* Hanna Ljungberg lämnar landslaget! Nyheten fick inte mig att börja gråta och hoppa i taket över denna lucka som måste fyllas. Detta är en spelare som burit namnet Ljungberg med allt vad det innebär den senaste tiden. Det är en fantastisk spelare men jag orkar inte höra alla gånger hon måste åka hem från landslaget pga skada. Nu får vi någon ny som kan få kliva fram.

* Örgryte IS tappar sin lagkapten Anders Prytz som har bristande motivation enligt egen utsago på ÖIS hemsida. Synd att inte Allsvenskan kan vara en morot som för Allbäck. ÖIS behöver alla sina stöttespelare de kan behöva inför nästa säsong. Men samtidigt, för mig fanns det och kommer bara finnas en Prytz, minns ni Robert?

* Och nu till min absoluta favorit, den lilla extra godbiten! Maradoooooooonaaaaa som president! Nej, inte riktigt, men förbundskapten. Äntligen har detta hänt, det är som svenskarna längtan till att Strömberg en dag ska ta över de blågula. Tyvärr, hade jag sett att Diego tar över i ett bättre läge för jag vill inte se honom bli sparkad. Men det lär inte finnas någon med mer passion och inlevelse i sitt arbete som denna man kommer att bidraga med. Ni som såg honom i OS minns så väl! Detta är verkligen en man som sett många av lagets landskamper och har följt fotbollen trots sitt tumulta liv. Jag ska inte säga så mycket mer, men jag är allt lite glad att ett stort namn är tillbaka i världsfotbollen.

***Mikael***


Domarsituationen and the Soccer Circus

* Nu är vi väldigt nära att få profesionella domare, ett mycket glädjande besked. Frågan är vilka som blir det och ur många, men ändå, man måste börja någonstans och året efter kanske det blir någon till. Då gäller det bara att få in mer pengar så att deras löner kan finansieras.

* Jo, du förstår, det är något visst med västkuster. Efter senaste beskedet, vilket låg närmast i min betting, där Ljungan befinner sig i Seattle, så måste det ha känts som hemma en gång i tiden, vind och vatten i ansiktet. Nåja, Beckham la ju som bekant beslag på Los Angeles och vill man bli en överbetald spelare får man kanske välja Seattle, om inte Kansas i inlandet lockar istället! Eller, lite mer palmtäta San José!
Nu hoppas jag sannerligen för Ljungberg att han har tränat rejält duktigt för annars kan äventyret där över bli en riktig flopp. Man är ju inte bättre än vad man visar på planen. Ny publik, nya fans och nytt lag,,,alla vill ju se det andra har fått se i flera års tid. Frågan är om de i MLS ens har uppmärksammat Freddies status, för senast jag läste på deras hemsida fanns inte ett enda ord om Seattle och deras nya projekt att läsa!?! MEN, allt tyder på detta när man som svensk läser the Sounders nyhet. Eller ska man säga skuggbild, för visst liknar den Ljungan?

* Och så till dagens cliff-hanger, eller ska jag säga 2, för i dag väljer jag ut 2 lite udda ämnen

* The FIFA U-17 Women's World Cup har dragit i gång nere på Nya Zeeland. Fotbollsvärlden breddas i arrangörsländer och förmodligen är det ett passande land som arrangör för detta evenemang.

* Nästa är Beckham till Nya Zeeland! Jorå, detta är sant för Galaxy kommer att spela mot Oceania All-Star XI den 6: e december. Sedan tänker jag inte säga mer om denna tillställning.

*Okej okej, jag kan inte hålla mig tydligen i dag utan måste klämma in ytterligare ett event, om än lite avsides från idrotten men den finns med på schemat där allstarmatchen ska gå av stapeln och bara dagarna före har vi The Ukelele Festival! Vad hade jag valt nu då som nyzeeländare, ukelele eller "stjärnmatch", tuff fråga!

***Mikael***


Ljungberg van vid regn

* Ljungan till Seattle eller Rainy city. Okej, killen är van vid regn efter att spenderat större delen av sitt vuxna liv i London. Men trodde nog att den forne storspelaren skulle välja ett lag i en stad med lite mer bling bling i närheten. Grunge och Fredrik Ljungberg, nja jag vet inte.

* Proffsdomare i allsvenskan känns rätt. Är spelarna proffs ska domarna vara det också naturligtvis vara det. Ett led i allsvenskans utveckling helt klart.

* Kalmar är nära nu, går det att tappa? Jag trodde iallafall det fram till igår. Men nu....nej det här tar dom. Fan. Fast de har gjort en bra säsong, tom nära att spela in sig i UEFA-cupen.

// Kristoffer

ny vecka, nya framgångar!

* Visst vänder vinden lätt och visst förstår man att ingen pratar om Rolle när MFF trampar vatten. Men ge honom lite mer tid och kött på benen så kommer han bli äkta aktuell.

* Jag har aldrig sagt att vi ska jämföra publiksiffror med t ex Kina, vilket är omöjligt svårt, men se hur de stora fotbollsländerna tänker och hur de arbetar med fotbollen. Men då kan vi börja med våra närmaste grannar som nämnt tidigare Tyskland och Storbritannien.

* Halmstads BK - GIF Sundsvall, 0-0, och halvtids resultatet var även det 0-0!!! En värmande publiksiffra på 2148 glada åskådare som förmodligen njuter till fullo när tempot böljar fram och målen rasslar likt en hockeymatch. Fotbollsplanen har kommunen gjort ett enastående arbete med och lyckats bevara mängder av kubikliter väta som gör spelet mer likt vattenpolo.

* Nåväl, låt oss se glädjeämnet. Joe Sise, 18, kliver in sista 25 minuter och får göra allsvensk debut. Jag måste erkänna att jag inte trodde på dig Joe, men du har ju visat att steget från division 3 går att täppa igen och kan man utmana i trean så varför inte göra det i allsvenskan. Bra jobbat!

* Stockholm Open visade sig ge den pushen för Robin Söderling som jag hoppades på. Nu fick vi en ATP titel äntligen.


* Zlatan vågar och det behövs en uppstädning för annars har han inget att göra i MFF. Men det är under dessa år tills han kommer hem som det ska städas, annars missar kanske klubben en hemvändare. Alla andra hemvändare i all dess ära, men jag tycker det är fint av dem att komma hem som Mackan. Han tänker bjuda ÖIS på en säsong till och i Allsvenskan, det är bra för klubben i första hand, kommer någon utomstående sedan för att se just honom är det ju en bonus.


* Kort och gott tror jag hemvändare ger positiv effekt för den egna föreningen. Supportrarna känner förtroende och intresset ökar en aning. Så Ljungberg, ger du upp eller kommer du hem? Okej, du plockar lite gröna sedlar istället misstänker jag.

* Och snart drar bandyn igång, den perfekta tv sporten!

***Mikael***



Zlatan till Malmö FF

* Visst kan man börja bättre kringarrangemang inom både dam och herrfotbollen, men då kanske fotbollsarrangörerna ska snegla åt hockeyn istället för hos varandra.

* Svårt att jämföra publiksiffror med länder som har flera hundra miljoner fler invånare, underlaget blir så mycket större och det finns alltid några intresserade. Några intresserade i Sverige kanske är 100 personer men motsvarande i USA kanske är bortåt 10 000, för att inte tala om publikpotentialen i Kina.

* Gratis är ju gott, men en bra produkt ska gå och sälja. Känns som fel väg att gå. Vilka signaler sänder man ut. Ok, vi är inte så bra så att ni vill betala för det, men snälla kom och titta det är ju gratis iallafall. Nej, fel enligt mig.

* Zlatan ska fixa Malmö til CL när han kommer hem. Sa han idag enligt aftonbladet. Det skulle vara stort. Allbäck i Örgryte i all ära, men fu**ing Zlatan på typ Vångavallen en höstdag i oktober.

* Apropå Malmö. Länge sen jag hörde någon säga att Rolle skulle ta över landslaget. Vinden vänder snabbt.

// Kristoffer

lärdom

* Fortsätt utveckla damfotbollen som den är! Att jämföra publiksiffror kan vi alltid roa oss till förtret i detta avlånga land. Kanske skulle Umeå med andra föreningar i toppen sprida sin kunskap för jag är övertygad att kan de locka stora publikskaror till sig kan övriga platser. Kan lilla Kristianstad få 3000 besökare kan andra. Det är en bra siffra och jag vet inte om de något nedåtgående publiksiffrorna inom herrfotbollen är något att glädjas åt. Jag tror även att Sverige bör bege sig ut och se sig om i världen vad de kan lära av länder som USA, Canada, Kina, Japan, Brasilien, Argentina, Tyskland och England. Dessa är stora länder inom fotbollen och vad skulle vi kunna applicera hos oss, vad gör de som lockar folk? Jo, nog tror jag folk kan intressera sig och det behöver inte vara damfotboll, hur vore det att få Superettan hos herrarna att dra publik. Jag tror att svenskarna är svårflirtade och kräver gräddan för att heja.

* Snarare tappar herrfotbollen utövare och borde ha fler utövare samt utveckla sitt koncept. Jag tycker att både herrar och damer i Sverige har stora problem och jag fördrar hellre en dansk ligamatch oavsett lag än ser en allsvensk måttligt inramad tillställning. Ja, jag vågar nästan dra ett längre strå och påstå att norrmännen har lyckats bättre att sälja in fotbollen. Det finns en känsla hos dessa på båda länder när det drar ihop till match, vilket vi oftast får uppleva vid större derbyn i Sverige. GAIS i all ära men fråga är hur många som går dit en underbar dag i oktober mot Sundsvall! Herrarna bör fokusera på sin fantastiska publikvåg och glädjas över dessa enorma publikintäkter.

* Det är på längre sikt vi måste se och går vi tillbaka 20 år så har vi nu kommit oerhört långt. Vi ska inte tro att det sett ut på detta viset hela tiden utan en utveckling sker hela tiden. Jag tror de större framgångskoncepten går hem på de mindre orterna. Hade DIFdam lirat i Karlstad hade de förmodligen gått hem bättre. Helt klart har de svårare att slå sig in i det stora utbudet och här kan de små orterna, och många gör det också, se möjligheterna. Piteås näringsliv verkar vakna till liv nu med ett elitlag. De ser potentialen i avsaknaden på herrlag. Visst tampas damerna med herrarna för att få sin del av kakan men man bör alltid se till vad man själv har.
* Det finns inte ett recept men man kan börja med samarbeten, ha matcher i anslutning till varandra, kringarrangemang, öltält, teman! Små saker ihop med de större så som arenor, samarbete utanför gränserna som Malmö är på väg att göra. Låt dem gå gratis, sådana exempel har genomförts förr med goda resultat, det som sålts runtomkring har ofta finansierat kostnaderna för matchen. För vill inte folk betala, ja, låt dem slippa. En långsökt parallell kan vara; skulle fler åka kommunalt om det var gratis?
Fram med utropstecken och frågetecken och låt debatten flöda, utan den stannar allt upp och utveckling har större möjlighet att fortgå!
Kan inte låta bli att suga på herrarnas karamell i OS!
***Mikael***


Tjejjerna förtjänar också en publik

* Men det är den ju. I herrallsvenskan har spelarna möjlighet att ägna all tid åt att träna och spela matcher, det har inte tjejjerna. Självklart påverkar det spelet. Menar inte att det är rätt - bara verkligheten.

*  Skrev inget om att det taktiska kunnandet skulle vara sämre för det tror jag inte, lika lite som jag tror jag att det tekniska ditot skulle vara sämre.

* Statistiken du nämner säger ju ingenting, ganska lätt att öka från en låg nivå eller hur. Att herrfotboll fortfarande kan öka när den redan är den absolut största idrotten i världen med solklart flest utövare är ju faktiskt en större bedrift i all större konkurrens med dataspel etc. Spelar egentligen ingen roll, jättekul att fler tjejjer vill spela fotboll, inte det som är problemet, problemet är att väldigt få vill betala för att titta på det.

*  Jag skrev inget om färre spelare på plan. Fortfarande ska det naturligtvis vara 11-mannaspel men på ett något mindre plan för att öka tempot.

* Visst har det gått bra för damlandslaget - bra mycket bättre än herrlandslaget, men inte har det gått att få tv-avtal, stora sponsorer eller någon stor publik att tala om för det. TV-4 försökte ju visa damallsvenskan men det höll ju inte trots precis stora sportsliga framgångar och två tre kända profiler.

* Mitt förslag är i all välmening. Damfotbollen förtjänar också att få del av den feta fotbollskakan - men då måste folk vilja titta på den - alltså måste den bli attraktivare. Hur vill du göra det? Bra med en ny arena - men tror GAIS kommer locka större publik på den än vad landslaget kommer göra. Sätter du emot?

// Kristoffer

ute på djupt vatten

* Att damfotbollen inte skulle vara professionell är ett påhopp, det är många herrlag som inte är i närheten av planeringar och noggranhet som många damlag besitter. För mig kan det finnas en mer genomtänkt strategi och välspelad fotboll i många dammatcher jag sett och kan ibland önska att vissa herrlag, inga nämnda, tog efter och förvaltade sitt egna spel bättre.
* Att göra sporten till en form av sjumanna eller five-a-side sport tror jag bestämt inget damlag kan hålla med. De har sin fulla rätt att spela på samma villkor även om de inte har samma tempo, men så är det inom all idrott och männen kommer att besitta ett visst litet försprång. Då bör man inte heller låta pojklag kliva upp på 11manna för att de inte kan klara av ytorna?! Däremot kan jag hålla med om att det stora intresse för damidrott i just Sverige inte är att jämföra med många Europeiska lag samt i övriga världen. Hade vi haft den publiksiffran som finns i USA hade tonerna kanske varit annorlunda, men det är ju bara en hypotetisk tanke från mig!
* Däremot har damfotbollen helt klart fått en stadig uppgång, mycket tack vare medias bevakning och inte minst efter senaste OS i Peking där publiksiffrorna direkt gick upp samt nyanmälda flickor som vill börja spela fotboll. Vi måste ge dem sin tid att utvecklas för jag tror bestämt att nivån kommer att höjas flera nivåer. För får vi fler lag likt Umeå som har ekonomin att träna får vi spelare av deras kaliber.
* LdB och Kristianstad har fått högre publiksiffror tack vare 2 lag från Skåne.
* Linköping fick bidrag till en ny arena av Svenska Fotbollsförbundet för 2 år sedan och se vart det höll på att leda till idag.
* Gamla Ullevi är damernas nationalarena, helt klart fräschare än herrarnas.
* Kopparberg fick uppsving när de flyttade till Vallhalla IP!

* Damfotbollen har ökat med 9% per år jämfört med herr på 0,7% i Europa.
* Sist men inte minst, det enorma projektet för damfotboll, som kommer att få vilket herrlag att dreggla av avund, kommer att gagna Sverige internt och externt. The World VillageTM of Women Sports, är en satsning om något för en av världens mest snabbast växande idrott. Men visst, intresse i Sverige som sagt ovan är generande.
Jag tror vi måste ge bättre förutsättningar och ge dem samma villkor. Listan kan göra mycket längre på positiva trender inom Sverige när man verkligen synar med lupp, tyvärr får det ytliga intresse göra sig hört, men när jag började se på damfotboll kan jag säga att det verkligen fångade mig, men låt andra få utvecklas på sitt vis och inte bara för att kanske få upp sitt egna intresse. Vi behöver låta framåtandan och den faktiska ökningen av intresse få leva∞


***Mikael***




Anpassa damfotbollen!

*  Det är naturligtvis sorgligt att en klubb är tvingas lämna elitfotbollen på andra anledningar än rent sportsliga. Men än tristare är att intresset för damfotbollen är så litet. Jag är själv en sådan som tycker fotboll är sjukt kul och läser och ser det mesta jag kommer över i ämnet, men bara om det handlar om herrar. När det skrivs om samma sport fast att det är kvinnliga utövare bläddrar jag snabbt vidare. Varför? Jo för att det är så tråkigt att titta på. Det är faktiskt en fantastisk skillnad på dam och herr fotboll. Jag tror inte att det finns någon sport där skillnaderna är så stora, förutom möjligtvis hockey. Friidrott, handboll, golf , tennis - you name it och damklassen kan vara minst lika rafflande och intressant som herrvarianten. Vad ska man göra då? Jo, man måste börja anpassa sporten till utövarna. Allt måste bli mindre och kortare, inte kläderna då, men mindre planer, mindre mål och kanske kortare speltid. Då tror jag att det blir mer likt herrarnas spel som med sin fysik kan täcka större ytor och ha ett snabbt tempo. Självklart är det också skillnad i träningsmöjligheter då de herrfotboll på elitnivå är professionell och damfotbollen till stor del är något man gör vid sidan av sitt dagliga bröd förvärv. Men tror det kommer om fotbollen blir roligare att titta på.

// Kristoffer

läkekött

* jag kan bara låta mig imponeras och förundras över hur bra Henke Larsson läker sina skador genom alla dessa år. Nu efter 2 veckor är han med HIF: s träning! Då börjar vi hoppas på att han är med i den avslutande matchen för säsongen, för riktiga lirare hör hemma på planen.

***Mikael***



ämnet tar oss till damallsvenskan

* Bälinges damlag i allsvenskan ser ut att gå mot ett trist slut i en epok inom damfotboll. Först försvann Öxabäck och sedan Jitex, som dock uppstod igen. Men att det ska bli kris på en säsong tror jag inte. Siffror pekar åt ett håll samtidigt bör klubben förberett sig tidigare med Sirius och vad fotbollsförbundet anser om frågan att låta laget gå över. Nu kommer det som en blixt från klar himmel att laget inte får gå över och spela elitfotboll. Förberedelser är a och o samt ett långsiktigt arbete för att hela tiden rädda verksamheten. Men varför inte låta laget finnas kvar och börja om i division 5. Detta ger spelande ungdomar något att fortsätta till och risken att de lämnar klubben när a-lagsfotboll står inför dörren. Behåll helre damlaget och börja om. Det är inte fyskam, Jitex gjorde det och är i dag i ettan.


 

* Piteå har fått ett nytt elitlag i damallsvenskan. Vi gratulerar dem och Norrlands förmåga att få fram damlag på den högre nivån. Vi börjar skönja ett tydligare tecken mellan dam- och herrfotboll. Allt eftersom herrfotbollen urvattnas inom eliten norr om Stockholm verkar det vara det motsatta för damerna. Piteå avlöser Umeå Södra och fler lag verkar banka på dörren i ettan om att vilja gå upp. Jag kritiserar inget av dessa tecken, jag önskar bara att Allsvenskan hos dem båda lyckades täcka större delar av Sverige. Det är ju trots allt en rikstäckande serie!
Men vi kan och bör se på många aspekter inom samhället när det blir dessa uppdelningar. Invånare tenderar att flytta till städer och företagen väljer vad de vill investera. Traditioner lever sig starka och nya intressen tar vid.

* Vad sägs om att Älgar intar damfotbollen!? Jorå, den gamla anrika föreningen IF Älgarna i Härnösand fyller 90 år nästa år och aldrig har man talat om damfotboll tills NU! Detta är i dag den mest diskuterade frågan i stan inom sportens värld. En fjärde klubb i stan om än dock i femman. Övriga klubbar gillar inte idén men jag tycker det är härligt friskt vågat att starta en sektion. Återstår att se om man får ihop spelare, det sägs finnas 2 intresserade!?!

***Mikael***



Wikegård och nya stjärnskott

* Jag insåg efter gårdagens hockeyprogram med Wikegård att han är en bra tv-profil, nu får jag säkert mothugg men de är välkomna. Han tycker och tänker men samtidigt på ett sakligt vis. Han har argument och kan verkligen sin sport. Sådana profiler behövs i svensk television.

* Oscar Möller, Los Angeles Kings, helt klart vår hetaste junior, som nätade för Kings i nattens match mot Colorado. Att det blev förlust vill jag inte lägga vikt vid utan snarare att denna 19-åring nu gjort sitt första NHL mål. Jag instämmer med Wiken om att detta är en kommande lirare inom svensk hockey.

* Mikael Appelgren, minns ni honom? Det gör jag och denna "gubbe" kör ju över elitserien i bordtennis. Det är inte den bästa av serier men samtidigt en av de bättre i Europa och där finner vi denna 47-åring som nu har 8-0 i matcher och vem trodde det. Nostalgi är något som många av oss sportfantaster lärt oss att gilla. Och än mer kryddning blir det när J-O Wallner sluter upp i den blå Spårvägentröjan i SM-slutspelet. Jörgen, vill du också va med och tampas?!

***Mikael***


firade pärlor

* i dag tänker jag passa på att lyfta fram några positiva och glada händelser

* först ut är Hull som helt härligt underbart överraskat alla genom att placera uppe i toppen av Premier League, låt oss hoppas att säsongen fortsätter i samma positiva stil.

* Vi stannar kvar i Storbritannien och lyfter fram Lewis Hamilton. Denna kille medverkade i ett väldigt populärt britiskt bilprogram med mycket humor i. Där framträdde han som en ödmjuk och human kille. Men vad härligt att en sådan kille ligger i toppen av Formel 1. Jag tror jag har fått en ny favorit genom hans personlighet och härliga körstil.

* ÖIS, ska vi fira att Göteborg återigen får ett elitlag i fotboll eller ska vi se det som att den urvattnas genom för många allsvenska lag från samma stad!?! Efter så här många år där Göteborg om och om leverera allsvenska lag anser jag att nu får det snacket vara nog. Jag tror minsann att det finns underlag för staden att ha flera lag i toppskiktet. Detta kan ge härliga derbyn på den nya gamla arenan. Låt oss bara se vilken stad som följer med upp, Göteborg må tro!

***Mikael***



arenor och annat huvudbry

http://bloggkartan.se/registrera/7129/goeteborg/
* Nu råkar det vara så att i just BK Häckens fall är hemmaarena nr 2 just Nya Ullevi, varav spelar man där. Gamla Ullevi är lite svår att spela i skrivande stund pga byggnationer samt är Valhall för Örgryte IS i första hand samt GAIS. Att namnet sedan blir Gamla Ullevi kan råda olika meningar om men det låter bra mycket bättre än de förslag som var på tapeten exempelvis Gunnar Gren-stadion.
* För Djurgårdens IF har frågan varit länge i hetluften, snarare mer hos dem själva än någon annan. Det finns ju nationalarenan att tillgå även om den används av en lokalkonkurrent, som även de haft Stadion som sin huvudsakliga hemmaarena en gång i tiden. Däremot är det många som känner själ och hjärta att kliva in på Olympiastadion. Men det är inte bara dessa lag som är i störst behov. Listan kan göras lång, vi har Landskrona IP, Örjans Vall, Starke Arvid m.fl. Inget att bli deprimerad över. Tydligen ska alla lag ha en egen arena i dagens fotboll men ett förslag i Sverige kan vara man samarbetar över gränserna som i andra idrotter och har samma arena.

* Chippens klubb Al-Hilal har gjort sin största värvning genom tiderna säger de och att deras intresse ligger i något annat än i att deras kelgris står på plan hemma i oljelandet finns inte. Speltiden blev 20 minuter, vilket inte var mördande länge samt att Chippen höll igen i vissa moment. Hade klubben verkligen velat spela rysk roulette hade Wilhelmsson vart med från start. Det var där frågan låg, han kunde inte gå för 90 minuter i landslaget och likaså gäller i klubben.

* En arena som verkar slå väl ut innan den är klar är multiarenan i Halmstad. Redan talar man om Handbolls VM där. Tur är väl att den ekonomiska krisen inte satte igång före det första spadtaget. Nu verkar alla stoppa sina projekt eftersom det är kaos nu. Men det är nu och inte om 4 år. På många håll känns det som att man inte har gjort sig en egen analys av sitt ekonomiska läge. Förmodligen påverkas man likt en kedjereaktion men det betyder inte att som i London OS börja skära ner redan! Deras analys verkar te sig som att detta kommer att bestå och att vi lägger den ekonomiska kraften långt under ribban en bra bit in på detta sekel. Nä, denna ekonomiska analys kan göras lång men jag kan inte låta bli att känna en panik tala i agerandet före en långsiktig sund analys.

* Nåväl, låt oss lyfta fram en positiv sak som avslutning. I skuggan av Finlands A-landslag har U-21 lyckats med bedriften att kvala in till nästa EM slutspel i Sverige. En ENORM bedrift som kan ge A-laget i framtiden de framgångar man så länge drömt om. Hyvä Suomi!
***Mikael***


Chippen, gamla ullevi och finska självmål

* Efter att den fd ständige sekreteraren i Akademin tagit sig en rejäl funderare på sin kammare har han kommit fram till att Gamla Ullevi ska byta namn till, ja just det, Gamla Ullevi. * Chippen spelade i klubblaget nån dag efter att han hade lämnat återbud till landslaget. Chippen löves the smell of saudicash in the morning. Lite pinsamt är det i alla fall. * Finland mäkta inte med Ryssland borta. Inget konstigt med det, men två självmål, vojne vojne vojne. // Kristoffer

Tänker på arenabyten

* Arenabyte 1. Rambergsvallen ska byggas om och Häcken måste under tiden byta arena. Egentligen inget konstigt med det men tydligen är Ullevi aktuellt. Inte "gamla" då utan den jättestora kolossen som inte är fullsatt ens om landslaget spelar mot Frankrike. Kan ni tänka er något mer ensligt. Egentligen bryr jag mig inte var Hisingslaget spelar men jag blir deprimerad när jag tänker på det. Häckens ca 17 supporters på ett blåshål med plats för 40 000 pers. Jag börjar tänka på hur stor rymden är och hur små vi är i jämförelse, hur kort vi lever vår tid här på moder jord och till vilken nytta vi vandrar vår tid här? Vad är meningen med allt. Häcken på Ullevi. Fan. * Arenabyte 2. När ska Djurgården få en ny arena i Stockholm? Som ligger acceptabelt vill säga. Tycker frågan är pinsamt skött av Stockholm stad. Skärpning annars förlorar snart stan ett av storlagen. I den hårda konkurrensen om publiken och sponsorerna är en ny arena nödvändig. // Kristoffer

Tänker på arenabyten

* Arenabyte 1. Rambergsvallen ska byggas om och Häcken måste under tiden byta arena. Egentligen inget konstigt med det men tydligen är Ullevi aktuellt. Inte "gamla" då utan den jättestora kolossen som inte är fullsatt ens om landslaget spelar mot Frankrike. Kan ni tänka er något mer ensligt. Egentligen bryr jag mig inte var Hisingslaget spelar men jag blir deprimerad när jag tänker på det. Häckens ca 17 supporters på ett blåshål med plats för 40 000 pers. Jag börjar tänka på hur stor rymden är och hur små vi är i jämförelse, hur kort vi lever vår tid här på moder jord och till vilken nytta vi vandrar vår tid här? Vad är meningen med allt. Häcken på Ullevi. Fan. * Arenabyte 2. När ska Djurgården få en ny arena i Stockholm? Som ligger acceptabelt vill säga. Tycker frågan är pinsamt skött av Stockholm stad. Skärpning annars förlorar snart stan ett av storlagen. I den hårda konkurrensen om publiken och sponsorerna är en ny arena nödvändig. // Kristoffer

Samma lika

* Jo fast nu har ju Blondinbella 600 000 läsare nånting och vi typ 6. Jag hoppas bara att hon byter namn efter breaket för Blondinbella är ett ovanligt fult namn faktiskt. * Kul för tennissvennarna att de kommer till final och så men Stockholm Open - konkurrensen var väl inte mördande direkt. // Kristoffer

Sportdebatt kommer att bestå men Blondinbella vill avstå

* Vart är vår värld på väg? Jag måste be att frångå sportvärlden ett ögonblick när vi slås av den stora nyheten att Blondinbella tänker ta en paus. Ska vi gråta och känna saknad? Är detta en nyhet för de stora medierna? Nu måste samhället ta sig samman anser jag. Lika lite som jag och Kristoffer kräver att ni ska välja vår blogg lika liten betydelse har Blondinbellas blogg för samhället. Nu har samhället fått den behövliga paus från Blondinbella snarare än hennes paus från bloggandet.

***Mikael***



Symposium

* Lagerbäcks synsätt gällande byten under match; "de kan inte förändra en matchbild". Då tycker jag att Lagerbäck borde anmäla sig till ett tränarsymposium. För visst har man sett matcher där spelare kommit in och totalt rört om en match och gjort en så pass stor förändring att siffrorna på resultattavlan har fått bytas ut.

* Helgens kanon är att Halmstad har fått ett tronskifte inom damfotbollen. Halmia tog chansen i sin andra kvalmatch till ettan mot Värnamo med 1-0. Samtidigt noteras den bästa publiksiffran många många år inom damfotboll i staden. Astrio kan bara minnas sinna tider och nu hjäper inga efterkloka tankar varför man inte såg efter sitt hus utan lät det falla. Halmia, lär och bygg vidare. Det är lätt att falla men desto svårare att nå toppen. Bra jobbat!

*Svensk Tennis fick en återglans i helgen då Jonas Björkman gör det alla hoppats på, vinner Stockholm Open. Hur bra kan det inte bli. Helt suveränt att leverera ett sådant resultat när känslorna står på topp och man vet att detta är sista gången denna bana beträdes. Enormt stort. Även Robin Söderling levererar ett fint resultat och jag tycker att svenskarna ska ta med sig denna vecka resten av året och låta vågen fortgå.

* Jag vill skänka en tanke till en stor idrottsman och samtidigt idol inom golfsporten. Seve Ballesteros har drabbats av en hjärntumör och vi hoppas att han kommer tillbaka i god form.

***Mikael***


Skador hjälpte Lagerbäck på traven

* Elmander har de senaste dagarna inför mötet mot Portugal medgett att han inte är i toppform. Lagerbäck måste dock ha missat det,  för att Elmander inte är i målslag visade han med all önskvärd tydlighet mot Portugal. Visst, Elmander gör en ok insats men att bränna så många chanser är inte godkänt.

* Om Elmander både spelat sisådär i klubblaget och klagat på att han har en bit kvar så är det tvärtom med Berg. Berg gör mål på beställning i Holland och säger sig själv vara i inne i ett stimm. Men Lagerbäck väljer ändå bort honom. Berg är en klassisk scorer, kanske inte en lika varierad spelare som Elmander men han är riktigt bra på det som han är på plan för att göra -mål. Alltid lätt i efterhand såklart, men med Berg på plan hade Sverige tagit tre poäng mot Portugal. Fegt.

* Zlatan kommer vara saknad mot Portugal nästa gång.

* Inga byten av Lagerbäck. Han borde gjort åtminstone två. Elmander mot Berg och bytt in en ny på mitten för att få in lite energi i slutet.

* Fyra backar noll mål. Var detta dödsstöten för 3-5-2? Backlinjen gjorde det bra, får Mellberg plats nästa gång? Detroniserad Ronaldo. Sånt gör svenska backar ibland. Kåmark mot Romario 94 tex. Hysén mot England såklart.

* Skadorna inför matchen gjorde det omöjligt för Lagerbäck att fortsätta stoppa den nödvändiga generationsväxlingen i laget. Jag har länge varit oroad för att Lagerbäck skulle gör om Handbolls-Bengans misstag och hålla fast vid ett lag allt för länge. Den sista turneringen med Bengans lag gjorde ont att se. Min oro har stillats något, tack vare skadorna.

* Timbros store son i final i kungliga. Kul. 

Zlatan det självklara valet!

* Zlatan som kapten är det självklara valet. Hoppas att bindeln sitter kvar där.

* Tror Sverige på nått märkligt sätt grisar till sig tre poäng idag, Zlatan kommer vara  grym men målet görs av typ Petter Hansson.

* Tror spelsystemet 4-3-1-2 passar Kim. Kan bli intressant.

* Är förtjust i Portugals ytterbackar. Stor fotbollskonst.

// Kristoffer



en känga,,,

*,,,till bollklubben i Halmstad vill jag ge för att de inte kunde behålla Ingelsten. Men samtidigt vill jag se det som att han passar bättre in i Kalmar och får man en tränare som tror på en, ja, då vågar man och blir bättre som spelare. Killen är helt klart värd denna blixtinkallning som pricken på i: et för denna fina Allsvenska säsong.

***Mikael


sluta träna

* Rosenberg också nu, har vi fått en förbannelse av någon portugisisk häxa eller vad är det för vodookrafter som ligger bakom vår sargade landslag!
Positivt är att så många unga spelare har kallats in och det brukar alltid komma något gott med det lilla onda. Nu har vi fått in killarna och speltid kommer säkerligen någon att få.
Portugal lär också ha skadeproblem men det verkar inte störa dem lika mycket som det gjort för Sverige FC.
Enda receptet verkar vara, håll er från träningarna!
***Mikael***



sorg, vemod, minnen

* Kan bara lida med vår Henke the King.

* Jörgen Persson, nu större än J-O i mina ögon, hyllades av sin hemkommun för många fina år som även gett marknadsföring för orten.

* Pim-Pim gör vad jag tippade, tog sig till andra, väl där är allt över förväntan, andra må säga vad de vill men killen är talang och kan sin sport.

* HK Drotts tränare kliver in på banan åter igen. Det tycks aldrig finnas ett slut hos vissa idrottare efter att man har lagt av. Men hur bär de sig åt att hålla elitnivå utan dessa matcher?!!

* Nu hettar det till och Lagerbäck sade sig på morgonradion ha 4-backlinje i beredskap och att man tränade på båda varianterna. Det är en lek med siffror och bra lag ska kunna spela på olika sätt. Jag anser att man ska kunna förändra och anpassa sig allteftersom. Varför ska det vara så statiskt bara för att vi pratar fotboll. En coach i Amerikansk Fotboll skrattar sig säkerligen till döds över allt detta jiddrande om vad man ska spela för modell. Taktik och spelupplägg om jag får be.

* Slutligen, en U-21 landskamp ställs in mot Georgien och istället finner man Landskrona som motståndare!!! Något Landskrona snarare ser fram emot kan jag tänka mig. Vill man se någon hålla igen ska man gå på denna match.
 ***Mikael***



Henke skadad....

* Henke skadad nu också. Vad händer? Folk som läser aftonbladet.se vi se Elmander bredvid Zlatan. Tror det är är rätt. Samma läsare vill hellre se Berg än Rosenberg, intressant men kanske inte helt oväntat.

* Apropå Viasats fotbollssatsning. Runheim har ju fått kicken, istället är ju "supervärvningarna" Ola Wenström, Glenn S och Sladjan bl a. som håller i snacket. Ett rejält upplyft får man säga.

// Kristoffer

Varmt och kallt

* En uppvärmning i norra Sverige må vara en lösning för de som suktar efter varmare badkvällar, men jag undrar vad folket inom skidsporten tänker när det nu för första gången talas om att ställa in premiären i Kiruna för att man inte vet om man ska invänta snön eller inte använda sig av snökanoner!

* Visst bör man inte grunda något på den goda viljan, men i dag är LKAB måna om friskvård. Kanske är drömmen om ett nytt Tromsö långt där bak i tankarna eller helt enkelt en känga till kommunalpolitikerna som blundar för slitna hallar och arenor som ska får rasa i takt med sprickbildningar. Nu ska vi inte se kortsiktigt utan tills dess att staden ska flyttas och då finns ypperliga tillfällen att anlägga en ny multiarena.

* Visst är Fotbollskanalen ett initiativ, kanske t.o.m ett bra sådant. Men när det kommer till studiofolket undrar man ibland hur det gick till på planeringsbordet. Likaså när det kommer till Viasatcirkusen där Claes Runheim i spetsen leder en skara där deras kommentarer inte är i närheten att ens klassificeras som sportgrodor. Känslan är i bland att det är ett "kompisgäng" som kör sin grej. Att sedan Champions League matcherna visas på Viasat gör ingen skillnad då det är samma personalstyrka som tar steget till den kanalen. Skulle vara att färre invånare kan se sändningarna, men det verkar vara en trend inom media att göra det svårt för tittarna att följa program. Man lägger dem i sina systerkanaler i hopp om att de ska växa sig stora. Utbudet växer men det är samtidigt svårare att komma åt det, eller?! Jaja, köp en parabol.

* Backfrågan verkar stekthet. Nu har vi bara en 2-backslinje, vilket öppnar för en 3: e anfallare och då får vi ju ett superanfall med Henke, Zlatan och "Risenberg". Eller ta in hela Halmstads BK: s backlinje, dessa vet tydligen vart motståndarnas mål står.

* Stjärnor på is! Varför ta bort Bambi från sin is och låtsas att det är stjärnor vi tittar på, Gynning = stjärna hm, nästa fråga. Sedan tycker jag att man bör hålla bättre koll på sin karriär genom att undvika icke sanktionerade tävlingar. Detta exempel har vi ju sett allt som ofta i flera idrotter. Jag tror det är straffet som får oss att hosta till och tycka synd om killen, men nu vet resten framöver att om man vill vara med i en välbetald korptävling så har båten gått. Dock en tävling som känns dubbel kall.

* IS Halmia är heta och går mot en ny fin vår inom klubben. Damerna vann första kvalmatchen till division 1 och herrarna drog hem division 3. En anrik förening värd vara högre upp.

* Lilla Ytterhogdal IK i Härjedalen får inte använda turister i sin laguppställning längre. Visst gråter man med föreningen men härligt uppfinningsrikt tänkande. Känns ganska ljummet.

* Slutligen, landslagets träning kl 12:30 på Råsunda




Stjärnor på is och skadad Chipp

* Chippen är borta nu också enligt Aftonbladet och Petter Andersson ersätter. Intentionen-Chippen i form är såklart en tillgång, men Petter Andersson är i bra form och kommer med självförtroende. Aldrig fel i sådana här sammanhang,  Holmén i senaste kvalmatchen t ex.

* Slut med supermatcherna från CL på "vanlig" tv när Viasat fotboll startar och matcherna som tidigare visats på sexan flyttas dit. Trist.

* Är nog en väldigt få som fortfarande tror på 3-5-2. Men man måste väl tro på det system man spelar, att byta bara för att några är skadade känns fel. Snacka om att laget då blir förvirrat. 3-5-2 lattjar vi lite med men när det blir skarpt läge kör vi 4-4-2 igen. Anledningen till att man ville använda fler mitfältare var ju för att det skulle passa bättre mot lag som Portugal.

* Läste kommentarena på Lundhs blogg. Elmander och Rosenberg är bättre än Zlatan. Tjena. Vad svarar man. Elmander har spelat tre matcher i Bolton utan mål, Rosenberg har aldrig lyckats i landslaget, killen verkar ha märkvärdigt svårt att spela under press. Och Zlatan är ju Zlatan.

* Stjärnor på is. Sjukt att man i skridskovärlden blir avstängd på livstid om man gud förbjude tjänar pengar på sin sport.

* Nu skriker Julian, återkommer.......

// Kristoffer

Global warming och fotbollskanalen

* Apropå Kirunas degradering och avsaknad av storsponsorn. Bäste man är sin egen dräng eller vad heter det? Frågan är inte vad LKAB kan ge Kiruna FF utan vad Kiruna FF kan ge LKAB i fråga om goodwill och uppmärksamhet etc. Annars blir det att klubben kommer med mössan i hand och frågar patron efter lite pengar - inget bra beroendeförhållande. Nej två parter där båda tjänar på ett avtal är det bästa.

* Tycker att Ekwall och fotbollskanalen är ett bra fotbollsprogram som tar fotbollen på allvar. Den typ av program som var saknat i många år. Möjligtvis är väl kanske inte Hedman den bästa reportern och den journalistiska objektiviteten tappar i trovärdighet när han intervjuar sin gamle chef.

* Strömberg är numera på viasat - måste vara årets värvning. Förstår honom. Vem vill sitta på svt:s läktare när all intressant fotboll visas på andra kanaler. Så kul är det nog inte att hänga med Lindeborg. Nej, då är det nog roligare kolla CL-matcherna under vintern.

* Kanske får Kiruna hoppas på global warming.

// Kristoffer

Stockholm Öppna och Fotbollskanalen

* Personligen fann jag att Pim-Pim är tillbaka glädjande. Likaså Stockholmregionen kan jag tänka mig då killen härör från Södertälje. Jag minns hur man befann sig snöiga kvällar i Södertäljes TK: s krypin och kunde se en lång smal kille som skulle med dunder och brak slå igenom i Orange Bowl,,,VI HAR FÅTT EN NY TENNISSTJÄRNA,,,tänkte man. Visst gör man det nuför tiden. Vi vill ju inget annat än få en ny Borg, Edberg, Wilander eller åtminstone en Björkman. Jag trodde helt klart att det sista var sagt med herr Johansson. Men smart var han, tog sin tid, baddade såren i tystnad, slapp media, vara med familjen och tadaaa, det trodde ni inte. För inte har jag förra veckan plockat upp racketen och sagt, "nu känns det ju bra, tror jag åker till stora stan och slår några bollar"! Nehej, denna killen kan träna och har sannerligen tränat inför Stockholm. Men längre än andra omgång ska vi inte förvänta oss, istället glädjas och peppa honom ifall det går bra.
Federer! Det får mig att minnas Agassi och andra stjärnor som skulle komma, få startpengar och mosa allt annat motstånd. Näh, för vad finns det i startfältet för övrigt. Jo, ett jämbördigt gäng där alla kan slå alla och vill jag se dessa kanske jag sätter mig på Båstads läktare då somliga brukar synas där. Stockholm i all ära och Kungliga men somna inte in som turnering. Björkman drar sig tillbaka och sedan kommer vi inte dit för att se fler svenskar är jag rädd för. Undrar vad en enkätundersökning en dag som denna skulle visa om man lät publiken kryssa i de spelare de känner till!? Det må stå Becker men det var tider vi fick se det spelet vi är vana vid från den Beckerska bössan.
Heja Björkman!

* Fotbollskanalen!!! Vilket rafflande studiosnack vi får se söndagen 5/10. Ekwall briljerar och ser hur bekväm ut som helst i rollen att leda ett program. Olof Lundh florerar i ett blomstrande språk likt en slåttermaskin som inte går att hejda. Skämtet åt sidan, men jag kände att de glömde bort kameran och pratade på likt en sammansatt grupp i sitt första grupparbete. Ekwall bör styra programmet om han tänker vara ledare och inte gäst framöver. Frågor som kräver analys.
Snälla SVT. Ta upp kampen med Strömberg i täten!


Kiruna FF- Friska Viljor FC


,,,å så blev det,,,

* Vad kan man säga och utelämna om Division 2 Norrland 2008!?! Kiruna FF åker ur och man har inte varit längre ner sedan 1986 och man kan bara hoppas att staden inser vad detta betyder. Ibland önskar jag att näringslivet ville bidraga mer till idrotten i Sverige. Det finns ett statligt företag i Kiruna, LKAB, som gör en vinst på 6 000 000 000. Jo, det är sant. Jag kan inte låta bli att skänka en tank någon gång under året vad detta företag skulle kunna göra med Kiruna FF eller annan valfri förening på orten. Nu vet jag att de är huvudsponsor alla redan för inte bara ett lag. Men vad skulle man inte kunna göra?!!!!!

* Jo, en multiarena för både friidrott, ishockey, fotboll, tennis, badminton, squash, klättervägg, boule, handboll, innebandy, boxning, kampsporter, gymnastik. Ja, listan kan göras lång och tyvärr kommer någon idrott att lämnas ute. Dock skulle man kunna samla ett otal idrotter under samma tak, fotbollen skulle kunna säkra sin verksamhet med inomhus hall samt kan man skapa evenemang i en arena som denna. Tillsammans skulle det kunna stå en LK Arena i Kiruna med stora möjligheter ihop med kommunen och föreningslivet. Jag tänker inte gå djupare i resonemanget förrän den dagen någon verkligen anser det vara på sin plats att ta upp ämnet!

* Tillbaka till fotbollen i Norrland om jag får be. Lars-Åke Lagrell har som bekant gjort en blixtvisit i Kiruna för att diskutera olika spörsmål, bl a resebidrag. Dock ser man på mannen att beslut redan är taget i den egna tankevärlden, men det ligger stor poäng i att göra en avståndsbedömning till exempel. Fotbollen har utvattnats rejält i norr och torrare kommer den att bli. Tills några fler föreningar har försvunnit och det finns elitlag få till antalet som maskrosor i majmånad i Gällivare. Ett derby i dag innebär i praktiken en långresa lika långt som ner till kontinenten. Men visst, så är det och det är inte ett problem i sig. Norrland är stort, enormt jämfört med vissa övriga områden i Sverige. Nåja, jag vill bara väcka några tankar och åk gärna till Norrland och se fin elitfotboll i Sundsvall!!! Jaja, dra släden lite längre och du kommer till Umeå för att se de nya svenska mästarinnorna. Gratulerar! För visst har du rest långt norrut?

* Japp, Linköping håller inte hela vägen. Ja, inte är man förvånad att Umeå med sina kunskaper tar hem SM-guldet till slut för damer i fotboll. Här tänker man hela vägen, vilket betyder hela säsongen. Men kul har det varit med Linköping som utmanat. Lärdom lärdom, nästa år förväntas säcken dras åt i er stad.

* För, inte kan väl Umeå ta hem ett guld år 2009 då U.S.A. lockar över Europas bästa lirare? Det är synd att svensk idrott har svårt att behålla sina utövare. Återigen, vi är ett rikt land med ett enormt näringsliv. En liten tanke bara, för proffligor kan finnas i Sverige, det är inget att skämmas över eller något annat. För visst är det underbart att hela världen kan dra nytta av en liga i U.S.A.? Bara åka över snabbt och se en match. Nåja, kul för dem själva men fotbollen i övriga världen kanske vill kunna se sina stjärnor. Nu har vi haft den bästa serien i Sverige ett tag men tyvärr håller man inte den tanken vid liv. Inte kan vi slänga fram miljoner eller miljarder som en viss parfymtillverkare i Los Angeles får.  Kan vi inte få till en toppserie för damer kanske vi åtminstone kan göra det inom någon annan idrott i detta avlånga land. En tanke, kan Danmark och Norge?

* så vart det med det, snön kom på söndagen i norraste Sverige och tur var väl det, annars hade alla matcher varit inställda på lördagen, för nu får ni inget mer för i år, låt oss värma er med lite tacklingar i plexiglaset några månader framöver ;-)


***Mikael***



Melllberg skadad och Allsvenskan lever

* Trodde vi var klara här med backdiskussionen men idag blev tydligen Mellberg skadad. Tror Stoor tar platsen.

* Tydligen gillar inte Al-Hilal att Wilhelmsson spelar, lyckas de bättre att övertala Lagerbäck än Moirinho om att inte belasta deras klubbstjärna. Knappast va.

* Allsvenskan lever! Trelleborg fortsätter spela bra. Kalmar skyller på att Prahl var för het på sidlinjen (skojar Nanne?), att Rydström grinar till sig en utvisning och att de släpper in två mål spelar mindre roll.

// Kristoffer

Snygga mål och felriktadade bredsidor

* Visst, det är konstigt med landslagsspelare som inte kan slå en enkel passning, till och med utan press. Jag är visserligen lekman, men herregud om man inte gjort annat träna bredsidor sen när man var fem bast och nu dessutom får hyfsat betalt för att träna dem är det ändå märkvärdigt ofta det är riktigt uselt passningsspel där bak , eller.

* Kanonmål av både Henke och Zlatan idag! Vem bryr sig om 3an med den 2an i Lagerbäcks siffersystem.

* Å vad säger Zlatans knä, har nån hört nått?

* Makondeles nedtagningmedsnurr-fint, inte dålig den heller.

* NHL-premiär i Stockholm, Premier Leaguepremiär i LA nästa år, eller kanske mer sannolikt i Dubai?

* Tror Henke gör en sväng i Europa igen i vinter. Bara för att han kan.

* Tennis. Björn Borg ska lägga av enligt Expressen. Jag som trodde att det pannbandet var på hyllan sedan länge? Och Pim-Pim ska tydligen börja igen. Ok, kul för honom och  men inte direkt så jag tror att alla som köpt biljett till SO för att se Federer står och hoppar av glädje just nu bara för det? Morgontvsportenkillen fick det nästan att låta så för nån dag sedan.

* Kollade Sunderland-Arsenal (1-1) idag. Gunners hade det svårt att trockla sig igenom ett kompakt rödvitt försvar. De hade iochförsig ett bortdömt också. Fjällström som vanligt bra i analysen.

* Visst är det synd om Kirunaborna, men allvarligt Friska Liljor är ett fantastiskt namn på ett fotbollslag.

// Kristoffer

Solen skiner, det är lördag men tyvärr sista division 2-matchen i Kiruna för minst en säsong!

* Landslaget! Nu är laguppställningen släppt och har inte Lagerbäck tagit ut för många backar? Inte om man tror på skador eller andra händelser som man inte kan räkna med. För inte har han tänkt peta de 3 julgransfötterna till backar i fall de inte levererar bra passningar på träningarna!
Vad som får min lite rädd med 3-backlinje, förrutom om ens egen tränare kläcker idén strax före avspark, är att de själva inte utstrålar förtroende av systemet även om Lagerbäck uttalat sig om att ingen spelare har haft negativa synpunkter på det nya sättet att lira boll. Men jag blev nästan, bara nästan, arg när Petter Hansson uttalar att han inte vill vara delaktig i uppspelet. Men va f-n piiiiiip, säger mannen. Spelar du i landslaget ska det vara en självklarhet att vilja vara delaktig i alla uppspel, sidspel o (kortspel i bussen). För nu har förbundskaptenerna något att fundera över. De har ett system där backarna ska starta anfallet samtidigt som de har julgransfötter och en inställning där man ska sparka långt. Nog för att jag själv kan skicka lädret långt ibland men för en spelare i gult o blått vill man kanske utveckla sig själv till att kunna slå en passning på den nivå. För jag tror säkert Henke Larsson kan fixa backspelet också om han bara ska skicka bollen!!!
Jag har egentligen inget emot system men mot inställningen hos spelare eller uttagningen av spelare. Mellberg må vara i världseliten, det får vi hålla med om innerst inne även om det kan ta emot, men ska han spela landskampen om han inte besitter kunnandet av Lagerbäcks idéer?

* Jag såg Djurgårdens IF - IFK Norrköping och där sätter DIF in Dahlberg som mittback trots att de flesta tvivlar på hans kunskaper. Men vad ser jag till min glädje. Killen har kunskapen att kunna slå passningar. Ingen missade en välslagen passning från backlinjen som öppnade upp hela Norrköping. Det fick mig att drömma om att en dag få drömma om att kunna drömma om att se Mellberg slå denna spelöppnande passning.

* Det sägs att de bästa backarna är de tekniska. De besitter en teknik som blir en trygghet som kan hjälpa dem själva att lösa situationer de endast kan lösa själva. Det är inte för inte som många anfallsspelare slutar som backar en vacker dag!


* Kiruna FF - Friska Viljor FC Kl 14.00 4/10-08

Ett datum att minnas för tyvärr, och det gör ont att säga, åker Kiruna ut ur finrummet av elitfotboll efter att så länge jag kan minnas ha funnits med. Vem minns inte kvalmatchen mot GAIS på glada 80-talet? Nåja, kanske inte alla, det var ju ett tag sedan och ännu längre dröjer det då 2009 betyder division 3 fotboll på Lombias konstgräs.


* Nog om detta för i dag, låt oss njuta av solen och speciellt denna lördag. Vi kommer alltid igen!!!

***Mikael***



Fredag 3 oktober Stimulanspaket och sifferlekar

* Anders Lindblad i svenskan (1/10) har fel om att experimentet bör läggas i malpåse. Med experimentet menar han naturligtvis 3-5-2 systemet. Lindblad tycker att 3-5-2 systemet haft ett okey utfall men att det mot Portugal krävs en traditionell stabil fyrbackslinje. Jag vet inte om jag o Lindblad har sett samma landskamper de senaste åren men att säga att backlinjen varit stabil är väl ändå att överdriva. Att den många gånger snarare underpresterat är faktiskt ett understatement. Mållöst mot Albanien är inget gott betyg, men herregud hur lamt har inte Sverige spelat i många matcher mot svagt motstånd med fyra backar genom åren. Lindblad menar att Sverige ska spela som man gjorde mot Spanien hemma för två år sedan, ja vem gör inte det men vi har mött Spanien i 4-4-2 kostym efter det och hur gick det? Dessutom är det två, två år sedan! Ett något färskare 4-4-2 minne är kvicka ryska fötter mot ett stelt, okreativt och frustrerat Sverige. Nej, oavsett vad Mellberg och Lindblad tycker, ett modigt 3-5-2, d v s med fem mittfältare och åtminstone två av dem rejält offensiva och inte åtta backar som det varit stundtals varit, är roligare, skapar mer och tar Sverige närmare VM i Sydafrika.

* Synd om Kalmar. Rejält klantigt självmål, självklart svårt vinna då. Tycker att Wastå bör ta deras första också. Holländarna var bättre men tyckte ändå att Kalmar skapade och hängde med tempomässigt. Rydström tycker att Kalmar var bättre över 180 minuter, kanske, men fotboll handlar om att göra mål, framåt inte bakåt. För att lyckas i Europacuperna kan inte inställningen vara att vara nöjd med hedersamma förluster.

* Offside damp ner idag, nattlampan kommer lysa länge de närmsta nätterna.

* Laul måste naturligtvis också göra tv.

* Gick förbi Apoteket idag. Var tydligen ett tag sedan jag var sjuk för sen jag var där senast har de börjat saluföra sexleksaker. Statliga stimulanspaket betyder tydligen något helt annat än vad jag trodde. 

// Kristoffer

Välkommen till vår nya blogg!


Nu är den här. Vår, Kristoffer och Mikaels rykande färska blogg om sport, media och samhällsfrågor i en frisk blandning. Vi tar upp vad var och en av oss två känner för. Vi har inte bestämt något på förhand eller lagt upp någon strategi oss emellan gällande debatt. Du kommer att finna vår egen signatur under varje inlägg för att se vem av oss två som skrivit. Vill du vara med och tycka till glädjer det oss, för det är det vi vill, höra vad ni tycker och ingen måste hålla med den andre eller tvärtom. Detta är ett fritt forum för våra egna tankar.



Välkommen önskar Kristoffer och Mikael!



RSS 2.0